Geen domme sommetjes, maar échte problemen oplossen. Kees Hoogland pleitte voor wiskunde waar je wat aan hebt.

Bronnen: Johannes Visser (Correspondent Onderwijs) – Interview in decorrespondent.nl .

Enkele dagen voor zijn overlijden, sprak Kees Hoogland, lector Wiskundig en Analytisch Vermogen van Professionals aan de Hogeschool Utrecht, met Johannes Visser van de Correspondent over zijn werk en visie op rekenonderwijs. Op verzoek van zijn nabestaanden is besloten het gesprek te publiceren, en het te delen op deze plek. Als bevlogen onderwijskundige wilde Kees zijn inzichten over rekenen en wiskunde met een breed publiek delen. Deze publicatie is daarmee niet alleen een weerspiegeling van zijn werk, maar ook een eerbetoon aan zijn nalatenschap.

Hoe gebruiken mensen cijfers in hun dagelijks leven en op het werk? De afgelopen vijftig jaar veranderde dat nogal, zag lector Kees Hoogland, en het Nederlandse wiskundeonderwijs – dat tot de Europese top behoort! – zou kinderen moeten voorbereiden op die veranderde wereld.

Hoogland stond bekend om zijn nuchtere en genuanceerde kijk op het onderwijs. In tegenstelling tot het gangbare gemopper over het rekenniveau van leerlingen, wees hij juist op positieve ontwikkelingen. Uit internationale rapporten zoals TIMSS, PISA en PIAAC blijkt dat Nederland structureel tot de Europese top behoort als het gaat om rekenvaardigheid, met resultaten ver boven het OESO-gemiddelde.

Toch krijgen deze positieve cijfers nauwelijks aandacht in de media, die zich liever richten op negatieve geluiden. Hoogland pleitte voor meer realisme in het publieke debat en deed ook onderzoek naar hoe mensen rekenvaardigheden in het dagelijks leven toepassen—van ingenieurs tot schoonmakers en online shoppers.

Lees het hele artikel op decorrespondent.nl