Gastcollege Lerarenopleiding wiskunde Hogeschool Rotterdam

De lerarenopleiding wiskunde van de Hogeschool Rotterdam heeft een geweldige website, waar ook veel interessants te vinden is voor andere wiskundedocenten.

In het schooljaar 2005-2006 heeft men besloten om een module gecijferdheid aan te bieden aan de eerstejaars studenten, om hen grip te laten krijgen op het begrip gecijferdheid en de rol die dit in toenemende mate gaat spelen in de discussie over de inrichting van het wiskundeonderwijs.

Op maandag 10 oktober 2005 heeft Kees Hoogland daar een gastcollege gegeven. Naast de eerstejaars trok dit college ook de belangstelling van een aantal ouderejaarsstudenten. Met dank aan de docenten Aad Monquil en Willem van Ravenstein.

De eerstejaars-studenten hebben een lijst vragen opgesteld. Die lijst plus de antwoorden zijn te vinden in de rubriek FAQ. Er is een videoregistratie van het college gemaakt.

Het gastcollege was grotendeels interactief. Na een basisinleiding was er een keuzemenu met korte tot zeer korte presentaties over aspecten van gecijferdheid.

De basisinleiding en een aantal keuzemenu-items staan hieronder.

Basisinleiding PowerPoint in pdf , 50Kb
In het keuzemenu stond onder andere:
Definities PowerPoint in pdf, 19 kb
Doelen van wiskundeonderwijs PowerPoint in pdf, 6 kb
Rekenen/wiskunde versus gecijferdheid   PowerPoint in pdf, 7kb
Videoclips leerlingen vmbo/bbl/lwoo Alleen op aanvraag
Vragen van eerstejaarsstudenten Zie FAQ
Geschiedenis van gecijferdheid PowerPoint in pdf, 900 kb
Radical numeracy: display structures PowerPoint in pdf, 1,3 Mb
Embodied mathematics  PowerPoint in pdf, 250 kb

De weergegeven informatie in pdf is alleen te lezen met Acrobat Reader.  Indien u dit programma niet heeft kunt u dat gratis downloaden bij Adobe